Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Φετος θα μας σκασει ο καιρος!!!!!!!


Αυτη ειναι μια αποψη απο το μελισσοκομειο που εχω μεταφερει στην Ευοια στις 2 περιπου του μηνος με σκοπο μπας και παρω τιποτα μελια -λεμε τωρα- απο το πευκο και απο ρεικι που εχει αρκετο η περιοχη.Τα μελισσια που πηγα εκει φροντισα και ηταν δεκαρια γεματα και ειχαν μεσα ΜΟΝΟ ψημενους γονους και τιποτα αλλο,ουτε μελια,ουτε γυρες,ουτε καν ανοιχτο γονο!
μονο σφραγισμενο και γεματα πληθυσμο.Απο πανω στο δευτερο οροφο εβαλα πλαισια κτισμενα-και κανα δυο ακτιστα στο καθενα-και περιμενα να δουλεψουν.Στην πρωτη μετα την μεταφορα επιθεωριση,εκει που περιμενα να ανοιξω και να γινεται χαμος απο πληθυσμο,μονο σε ενα ειχαν ανεβει καπως επανω!! στα αλλα τιποτα και δεν φτανει αυτο αλλα δεν ειδα και τον αναμενομενο πληθυσμο που με απλα μαθηματικα θα επρεπε να ειναι πανω απο 35.000 μελισσες αλλα εγω βρηκα -σχεδον σε ολα-ουτε 20.000!!! Αν ξερει καποιος για ποιο λογο εγινε αυτο ας με διαφωτισει και μενα.Η αληθει ειναι βεβαια οτι ο καιρος ηταν χαλια εβρεχε αρκετες μερες και ηταν καπως χαμηλη η θερμοκρασια -απο 23 η μεγαλυτερη εως 17- αλλα αυτο δικαιολογει αυτη την μειωση η ειναι τιποτα αλλο?

5 σχόλια:

  1. Για σου Κώστα,ομολογώ ότι δεν είμαι καλός,σ'αυτό το θέμα.
    Γιατί δεν είχαν γύρες,μέλια(να που λές ότι ήταν κλεισμένα,έβρεχε,άρα το ρείκι δεν θα έδινε ,ΓΙΑΤΙ δεν είχαν νέες γέννες??? Οι πόρτες τι άνοιγμα είχαν,μήπως απέξω είχες επιθέσεις,γιατί πήγες με χαλαρά μελίσσια ενώ θέλουμε σφικτά, άχτιστα ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευαγγελε γεια χαρα!
    Νεες γεννες υπηρχαν και τα μελισσια καθε αλλο παρα χαλαρα ηταν οταν τα μετεφερα,εκεινο που εκανε εντυπωση -οπως γραφω- ειναι που πηγε ολος εκεινος ο πλυθησμος,γιατι αν βγαιναν ολες οι νεες μελισσες επρεπε να ηταν αν οχι 20αρι τουλαχιστον 15 με 17αρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κώστα καλησπερα!!
    Πρωτα απο ολα εχεις κανει ενα σοβαρο λαθος,δεν εχουμε άνοιξη για να περιμένεις να ανεβουν τα μελισσια στο πανω πατωμα,οι θερμοκρασιες ειναι πολυ χαμηλοτερες.
    Στις μελιτοφοριες πρεπει να πας με διπατα με γονους πανω-κατω η εστω με 19 τελαρα πλησθισμο και επανω να εχεις τους γονους και κατω την βασιλισσα με τον ανοιχτο γονο.
    Μετα τα μελισσια που τα παμε πεινασμενα στο πευκο τα παμε οταν ειμαστε σιγουροι οτι τα μελισσια βαζουν μελι στην κυψελη.
    Η γνωμη μου ειναι τα πεινασμενα μελισσια τα πας στο πρωτο βαρεμα του πευκου,γιατι μετα εχεις το ρεικι να ανακαμψεις,ενω στο δευτερο βαρεμα πας με γυρεοπιττες,δεν πρεπει να ξεμηνεις με λιγοτερο απο 2 τελ φρεσκο γονο,γιατι μετα δυσκολα ανακαπτει το μελισσι νοεμβριο μηνα αν κανει κρυο.
    Μετα χωρις γυρη το μελισσι δεν χτιζει γιατι εβαλες αχτιστα ?
    Κωστα τωρα αν εχουν παει καπου οι μελισσες πρεπει να γινεις λιγο πιο διαφωτιστικος, δηλαδη ποιες μελισσες βλεπεις να εχουν οι κυψελες σου τις νεες ή τις παλλιες.
    Αν και πιστευω οτι λογο χαμηλης θερμοκρασιας τα μελισσια πρεπει να ηταν λιγο σφηγμενα και να σε αχγωσαν, και σιγουρα δεν ηταν σωστο το σκεπτικό σου,να κατεβεις με αυτην την διαταξη στην κυψελη σου για πευκο.
    Με εκτιμηση
    Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μιχαλη καλημερα! ευχαριστω για την απαντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικα εκανα τον πρωτο τρυγο πριν μερικες μερες και πηρα πλακα-πλακα 4 περιπου πλαισια απο την καθε κυψελη!!!! Σε 4 -5 μερες που θα ξαναπαω πιστευω να παρω (μαζι με τα μελισσια που θα τα φερω πισω) κανα δυο ακομη! οχι και ασχημα!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή